Bakan Şimşek Ekonominin 23 Çeyrektir Kesintisiz Büyüdüğünü Açıkladı

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye ekonomisinin 23 çeyrektir kesintisiz büyüdüğünü ve milli gelirin 1,6 trilyon doları aştığını açıkladı. İlk çeyrek GSYH verilerini değerlendiren Şimşek, sektörel gelişmeleri ve mali disiplin mesajlarını paylaştı.

0 Yorum Yapıldı
Bağlantı kopyalandı!
Bakan Şimşek Ekonominin 23 Çeyrektir Kesintisiz Büyüdüğünü Açıkladı

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2026 yılı birinci çeyrek Gayri Safi Yurt İçi Hasıla (GSYH) verilerine ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye ekonomisinin kesintisiz büyüme serisini sürdürdüğünü bildirdi.

Şimşek, bu yılın ilk çeyreğinde Türkiye ekonomisinin yıllık yüzde 2,5, çeyreklik ise yüzde 0,1 oranında ılımlı bir büyüme kaydettiğini belirtti. Ekonominin, karşılaştığı çoklu şoklara rağmen 23 çeyrektir büyümeyi sürdürdüğünü vurgulayan Şimşek, milli gelirin yıllıklandırılmış olarak 1,6 trilyon doları aştığını ifade etti.

Ekonomik Göstergeler ve Sektörel Değerlendirmeler

Bakan Şimşek, ilk çeyrekte sanayi katma değerinin küresel konjonktür ve takvim etkileri nedeniyle daraldığını aktardı. Geçen yıl don ve kuraklık sebebiyle düşüş gösteren tarım katma değerinin ise bu yılın ilk çeyreğinde yıllık yüzde 4,6 artış gösterdiğini ve tarım sektörünün 2026’da büyümeye katkı sağlamasının beklendiğini kaydetti.

Küresel belirsizlikler, ticaret ortaklarındaki zayıf görünüm ve net dış talebin büyümeyi sınırladığına dikkat çeken Şimşek, tüketimin yıllık yüzde 4,8, yatırımların ise yüzde 3 arttığını açıkladı.

Cari açık konusunda da bilgi veren Şimşek, küresel talep görünümü ve yüksek emtia fiyatları nedeniyle ilk çeyrekte yıllık cari açığın 39,7 milyar dolara ulaştığını, bunun milli gelire oranla yüzde 2,4 olduğunu belirtti.

Artan enerji maliyetlerinin dezenflasyon sürecinde geçici bir yavaşlamaya yol açabileceğini ancak enflasyonla mücadeledeki kararlı duruşun sürdüğünü ve fiyat istikrarını kalıcı hale getirmenin temel öncelik olmaya devam ettiğini söyledi. Yakın coğrafyadaki savaşın kısa vadeli etkilerini sınırlamak ve reel sektörü desteklemek amacıyla gerekli adımların atıldığını, bütçede disiplinli duruşun korunduğunu ifade etti.

Şimşek, yılın ilk 4 ayında faiz dışı bütçe dengesinin geçen yılın aynı dönemine göre 536 milyar lira iyileşerek 375 milyar lira fazla verdiğini sözlerine ekledi.

Üretim ve ticaret dinamiklerindeki küresel dönüşümün, Türkiye’ye stratejik konumu, güçlü üretim ve ihracat altyapısı sayesinde orta vadede önemli fırsatlar sunduğunu belirtti. Bu fırsatları değerlendirmek amacıyla Türkiye’yi üretim üssü ve uluslararası firmalar için bölgesel bir merkez haline getirecek düzenlemelerin hazırlandığını duyurdu. Makroekonomik istikrarı güçlendirme, yüksek katma değerli üretim ve ihracatla sürdürülebilir büyümeyi sağlama ve vatandaşların refah seviyesini artırma politikalarının uygulanmaya devam edeceğini kaydetti.

Benzer Haberler
Bakan Şimşek Ekonominin 23 Çeyrektir Kesintisiz Büyüdüğünü Açıkladı
Bakan Şimşek Ekonominin 23 Çeyrektir Kesintisiz Büyüdüğünü Açıkladı
Küresel Piyasalar ABD-İran Geriliminde Temkinli İyimser
Küresel Piyasalar ABD-İran Geriliminde Temkinli İyimser
Bitcoin 74 Bin Dolar Altına Düşüşte Haftalık Kaybı Yüzde 6’ya Yaklaştı
Bitcoin 74 Bin Dolar Altına Düşüşte Haftalık Kaybı Yüzde 6’ya Yaklaştı
EFES PİLSEN 2026 GÜNCEL FİYAT LİSTESİ
EFES PİLSEN 2026 GÜNCEL FİYAT LİSTESİ
Çin Alüminyum Şerit İthalatına Damping Önlemi Getirildi
Çin Alüminyum Şerit İthalatına Damping Önlemi Getirildi
Akkuyu Nükleer Güç Santrali İlk Ünite İşletmeye Alma Hazırlıklarında Son Aşama
Akkuyu Nükleer Güç Santrali İlk Ünite İşletmeye Alma Hazırlıklarında Son Aşama
Salihli Güncel Haberleri - Haberin Doğru Adresi
Copyright © 2025 Tüm hakları SALİHLİ HABER 'de saklıdır.