ABD, NATO müttefiklerinden Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne (UCM) yönelik ‘tasfiye’ çağrısına destek istedi. Daimi Temsilci Whitaker’dan dikkat çeken diplomatik hamle.
ABD, Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne (UCM) yönelik ‘tasfiye’ çağrısını NATO müttefiklerine iletti. Politico’nun ismini açıklamak istemeyen üç NATO diplomatına dayandırdığı habere göre, ABD’nin NATO nezdindeki Daimi Temsilcisi Julianne Smith Whitaker, temmuz ortasında NATO büyükelçileriyle basına kapalı bir toplantı gerçekleştirdi.
Whitaker, toplantıda UCM’nin ‘sistematik olarak tasfiye edilmesine yönelik bir kampanya’ya katılımları konusunda diğer müttefiklerden yardım talep etti. Ayrıca, NATO üyesi ülkeleri UCM’nin kurucu anlaşması olan Roma Statüsü’nden çekilme çağrısında bulundu.
Daimi Temsilci Whitaker, toplantıdaki konuşmasını, ‘ABD’nin yanında kimlerin yer aldığını yakından takip edeceğiz’ ifadesiyle tamamladı. ABD, UCM’nin kurucu anlaşması Roma Statüsü’ne taraf olmayan ülkelerden biri olarak biliniyor.
Daha önce ABD Başkanı Donald Trump da UCM’yi sıkça eleştirmiş ve Gazze’deki eylemleri nedeniyle İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu başta olmak üzere bazı İsrailli yetkililer hakkında tutuklama kararı çıkaran mahkemeden çekilme çağrısı yapmıştı.
Reklam & İşbirliği: [email protected]