Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, TMO’nun 21 günde 1 milyon ton alımla rekor kırdığını duyurdu. Bakan Yumaklı, hasat verimliliğine ve üretici desteklerine ilişkin önemli bilgiler paylaştı.
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Kırıkkale’nin Karakeçili ilçesindeki Eğribük Merası’nda düzenlenen arpa hasadı programında önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Yumaklı, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) sadece 21 günde 1 milyon ton ürün alarak bir rekora imza attığını duyurdu.
Bakan Yumaklı, bu yılki hasat döneminin bereketli geçtiğini belirterek, son 66 yılın en iyi yağışının alındığını ve barajlardaki doluluk oranının yüzde 81’e ulaştığını ifade etti. Geçtiğimiz yıl yaşanan kuraklık ve zirai dona rağmen Türk tarımının ürün eksikliğini hissettirmediğini vurguladı.
Buğdayda geçen yıla göre yüzde 27 artışla 22 milyon 750 bin ton, arpada ise yüzde 50 artışla 9 milyon tona ulaşılması beklendiğini söyledi. Bu rakamların hem yüksek verimi hem de üreticilerin başarısını gösterdiğini belirtti. İlk hasadın 10 Mayıs’ta Aydın’da, arpada ise 15 Mayıs’ta Şanlıurfa’da başladığını hatırlatan Yumaklı, Doğu Anadolu Bölgesi hariç Türkiye genelinde hasadın devam ettiğini aktardı.
TMO’nun piyasa regülasyonu yapan bir kurum olduğunu ve üretici ile tüketiciyi koruma prensibiyle hareket ettiğini belirten Bakan Yumaklı, TMO’nun 20 milyon tonluk kapasitesiyle gelen tüm ürünleri alacağını ifade etti. Bu yıl açıklanan fiyatların üretim maliyetleri dikkate alınarak belirlendiğini ve üreticilerin yanında olmaya devam edeceklerini söyledi.
Bakan Yumaklı, TMO’nun şu ana kadar 1 milyon tonluk ürün aldığını ve bunun bir rekor olduğunu, toplamda ise 2 milyon ton ürün alındığını belirtti. Söz verilen ödemelerin 21. günden itibaren yapıldığını ve şu ana kadar üreticilere 2 milyar lira ödeme gerçekleştirildiğini açıkladı. TMO’nun 650 noktada üreticilerle işlem yapmaya devam edeceğini ekledi.
Ayrıca, İran kriziyle artan girdi maliyetlerini de bu yılın desteklerine ilave etmek üzere çalışma yapıldığını ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bu yönde talimatı olduğunu bildirdi. Bakan Yumaklı, üreticilere TARSİM’i ihmal etmemeleri çağrısında bulundu. İklim değişikliğinin belirsizlikleri nedeniyle sigortanın önemine dikkat çekti. Devletin poliçe bedelinin yüzde 70’ine kadar karşıladığını hatırlatarak, gelir koruma sigortasının da yüzde 60’ının devlet tarafından karşılandığını belirtti.
Kırıkkale’deki yatırımlara da değinen Yumaklı, Karakeçili Eğribük Mera Islah ve Amenajman Projesi kapsamında 3 bin dönümlük alanda modern mera ıslah yöntemleri uygulandığını ve 10 farklı arpa çeşidinin denendiğini söyledi. Amaçlarının mera verimliliğini artırmak ve kaliteli kaba yem üretimini güçlendirmek olduğunu ifade etti. Bu projeyle memleketin geleceğine dair tarımsal üretiminin yapı taşlarını oluşturmayı hedeflediklerini belirtti.
Reklam & İşbirliği: [email protected]