Salihli Haber – Salihlihaber.net

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Güncel
  4. »
  5. BAE, Somali ve Etiyopya Arasındaki Anlaşmayı Memnuniyetle Karşıladı

BAE, Somali ve Etiyopya Arasındaki Anlaşmayı Memnuniyetle Karşıladı

haberci haberci -
66 0

BAE Dışişleri Bakanlığı’ndan Yapılan Açıklama

BAE Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, Somali ve Etiyopya arasında imzalanan tarihi anlaşmanın memnuniyetle karşılandığı belirtildi.

Önemli Bir Adım Olarak Değerlendirildi

Açıklamada, bu önemli adımın, iletişim ve diyalog köprülerini güçlendireceği ve Afrika Boynuzu bölgesinde istikrarın ve yapıcı işbirliğinin pekiştirilmesine katkıda bulunacağının umulduğu vurgulandı.

Türkiye’nin Çabaları ve Erdoğan’a Övgü

Dost ülke Türkiye’nin çabaları ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bu anlaşmaya varmak için gösterdiği çabadan övgüyle bahsedilen açıklamada, görüşmelerin iki ülke ve halkların yararına olacağı, ortak çıkarlara hizmet edeceği ve daha fazla refah ve kalkınma sağlayacağı belirtildi.

Taraflar Arasında Yapılan Anlaşma

Anlaşmaya göre, Somali’nin toprak bütünlüğü teyit edilirken, Etiyopya’nın denize erişim istekleri her iki tarafın kazançlı çıkacağı bir işbirliği sürecine dönüştürüldü. Türkiye’nin kolaylaştırıcılığında Şubat 2025 sonuna kadar teknik müzakerelere başlanması ve 4 ay içinde görüşmelerin sonuçlandırılması hedefleniyor.

Ankara Süreci ve Çözüm

Ankara Süreci kapsamında tarafların bir araya gelmesiyle tansiyon azalmış, 11 Aralık’ta Ankara’da buluşan liderler sorunun çözümü için mutabakata varmıştı. Bu tarihi anlaşma, bölgede barış ve istikrarın teşvik edilmesi adına önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

İlgili Yazılar