Johns Hopkins Üniversitesi’nden Arkeologlar, Umm-el Marra’da Eski Mezarlar Keşfetti
Johns Hopkins Üniversitesi’nden arkeologlar, Suriye’nin en eski kent merkezlerinden biri olan Umm-el Marra’da antik mezarlar keşfettiler. Yürütülen arkeolojik kazı çalışmalarında çeşitli önemli buluntular gün yüzüne çıktı.
Altın ve Gümüş Takılarla Dolu Mezarlar
Erken Tunç Çağı’na dayanan temelleri olan bu mezarları kazan araştırmacılar, altın ve gümüş takılar, 6 iskelet, pişirme kapları, çömlek ve mızrak ucu gibi eşyaların yanı sıra üzerinde kazılı yazılar bulunan 4 adet kil silindir buldular.
Yazılar M.Ö. 2.400’lü Yıllara Ait
Johns Hopkins Üniversitesi’nde arkeoloji profesörü olan Glenn Schwartz, radyokarbon tarihleme yöntemiyle tarihi doğrulanan yazıların M.Ö. 2.400’lü yıllara ait olduğunu açıkladı. Bu durum, bilinen diğer alfabetik sistemlerden yaklaşık 500 yıl daha eski olduklarını gösterdi.
Alfabenin Geçmişi Yeniden Yazılabilir
Keşfedilen yazıların, alfabenin M.Ö. 1900’den sonra Mısır’da veya çevresinde icat edildiğine dair yaygın inanışları değiştirebileceği belirtiliyor. Schwartz, yazıların, keşfedilen nesnelerin kökeni ve sahibi hakkında önemli ipuçları sağlayabileceğini söyledi ancak şu an için yazıların tam olarak çözümlenemediğini ifade etti.