Kahramanmaraş Depremlerinin Ardından Kentsel Dönüşüm Programları
2025 yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı doğrultusunda, 6 Şubat 2023’teki Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından kentsel dönüşümü teşvik edici programlar hız kazanmıştır. Bu doğrultuda:
Riskli Alanlar ve Projeler Belirlendi
6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamında 59 ilde 282 riskli alan, 38 ilde 184 kentsel dönüşüm proje alanı ve 11 ilde 21 yenileme alanı ilan edildi. Ayrıca, 70 ilde 60 bin hektar büyüklüğünde rezerv yapı alanı belirlendi.
Riskli Yapıların Tespiti ve Kentsel Dönüşüm
Bakanlıkça lisanslandırılan 1571 kurum ve kuruluş tarafından 1 milyon 50 bin 287 bağımsız birimin riskli yapı olduğu tespit edildi. Toplamda ise, kentsel dönüşüm kapsamına alınan bağımsız birim sayısı 2 milyon 223 bin 42 oldu.
Yarısı Bizden Kampanyası ile Destekler Artıyor
İstanbul başta olmak üzere kentsel dönüşümü teşvik edici programlar kapsamında, Yarısı Bizden Kampanyası ile toplam 1,8 milyar lira destek sağlandı.
İstanbul’da Kentsel Dönüşüm Çalışmaları
Destek Paketi ve Uygulama Esasları Belirlendi
22 Şubat 2024 tarihli Cumhurbaşkanı Kararıyla İstanbul’da yürütülecek kentsel dönüşüm uygulamaları için hak sahiplerine 1,5 milyon lira destek veriliyor. Bu destek, hibe, kredi ve tahliye desteği şeklinde hak sahiplerine sunulmaktadır.
Kentsel Dönüşümde Yol Haritası
Uygulamaların şehir dokusuna, estetiğine ve kimliğine uygun şekilde bütüncül bir bakış açısıyla yerinde dönüşüm anlayışıyla yürütülmesi ve strateji belgelerinin hazırlanması zorunlu hale getirilmesi planlanmaktadır.
Ulusal ölçekte kentsel dönüşüm uygulamalarını izlemek için bilgi sistemi altyapısı geliştirilecek ve Marmara depremine karşı riskli yapı stokunun yenilenmesi için hızlı çalışmalar yürütülecek. İstanbul’da devam eden Yarısı Bizden Kampanyası da sürecek.