Bakan Tunç’un Hukuk ve Adalet Üzerine Vurguları
Bakan Tunç, Ulus Adalet Sarayı temel atma töreninde yaptığı konuşmada adaletin, mülkün temeli olduğunu belirterek, insan onurunu korumak, haklıya hakkını vermek, toplumsal huzur ve barışın teminatı olduğunu vurguladı.
Hukuk Devletinin Şartları
Tunç, adaletin tecellisi için hukuk devletinin şart olduğunu ifade ederek, tarafsız ve bağımsız yargının önemine değindi. Yargının adaleti hakkıyla tecelli ettirebilmesi için insan kaynağı, fiziki ve teknolojik imkanların yargının hizmetine verilmesi gerektiğini belirtti.
Hukuk Eğitimine Verilen Önem
Bakan Tunç, hakim ve savcı sayısının arttığını, hakim ve savcı adaylarının daha donanımlı olmaları için çalışmalar yürütüldüğünü söyledi. Ayrıca hukuk eğitimine verilen önemin altını çizdi.
Teknolojinin Adalet Sistemi Üzerindeki Etkisi
Bakan Tunç, teknolojinin adalet sistemi üzerindeki etkilerine değinerek, UYAP, elektronik duruşma, SEGBİS gibi teknolojik imkanların kullanımının vatandaşlara daha kaliteli betroller hizmet verilmesini sağladığını belirtti. Ayrıca, fiziki mekanların modernizasyonu ve teknolojinin tüm imkanlarının kullanılması gerektiğini vurguladı.
Yargının Bağımsızlığı ve Eleştirilere Yaklaşım
Bakan Tunç, yargının bağımsızlığını vurgulayarak, yargı kararlarının eleştirilmesinin normal olduğunu ancak yargı mensuplarına hakaret edilmesinin kabul edilemez olduğunu belirtti. Ayrıca, yargıya müdahale eden veya hedef gösteren söylemleri reddettiklerini dile getirdi.
Hukuk Güvenliğinin Ekonomiye Etkisi
Tunç, Türkiye’deki hukuk güvenliğinin ekonomiye olan etkilerine değinerek, ülkedeki yatırım ortamının hukuk güvenliği sayesinde geliştiğini, uluslararası sermaye yatırımlarının arttığını belirtti. Ayrıca, Türkiye’deki hukuk güvenliğine yapılan eleştirilere karşı çıkarak, ülkenin hukuk devleti olduğunu vurguladı.