Hastayken kesinlikle yenmemesi gereken gıdalar nelerdir?
Grip veya nazofarenjit, üst solunum yollarında meydana gelen viral bir enfeksiyondur. Her mevsim görülen ve tüm dünyaya yayılan bir hastalıktır. Enfeksiyon süreci büyük rahatsızlıklara neden olabilse de genellikle zararsızdır. Soğuk algınlığına birkaç farklı virüs türü neden olabilir.
Genellikle ani sıcaklık değişikliklerinin günün sırası olduğu mevsimsel değişiklikler sırasında aktiftir. Soğuk algınlığına neden olan 200’den fazla virüs vardır. Solunum virüsleri burun mukozasına yerleşir ve burun tıkanıklığına neden olur. Vücut hapşırma, burun akıntısı ile bu virüslerden kurtulmaya çalışır. Semptomlar, üst solunum yolu dokularındaki viral hasardan değil, bağışıklık sisteminin enfeksiyona verdiği yanıttan kaynaklanır.
Bu besinlere dikkat!
Üst solunum yolu enfeksiyonlarında sıklıkla burun tıkanıklığı, yorgunluk, hapşırma ve burun akıntısı gibi olumsuz durumlar ortaya çıkmaktadır. Soğuk algınlığı şikayetlerini tetikleyecek besinlerden uzak durmak, bu hastalıkları hafif şekilde atlatmak açısından önem taşımaktadır.
Grip, nezle, farenjit, sinüzit gibi durumlarda doktora başvurulduğunda antihistaminik ilaçlar verilir. Çünkü üst solumun yolu enfeksiyonları ve alerjilerde vücutta oluşan şikayetlerden sorumlu olan madde histamindir.
Pekala kesinlikle yenmemesi gereken yiyecekler nelerdir?
1. Mayalı besinler
Turşu, sirke, yoğurt, ayran gibi mayalı besinler vücuttaki histamin ve histamin salgısını artırır. Ancak bağışıklığı güçlendirici faydalarından mahrum kalmamak için fayda/zarar oranlarının ayarlanması, tüketimin tamamen ortadan kaldırılması yerine sınırlandırılması uygun olacaktır.
2. İşlenmiş etler
Sucuk, pastırma, salam gibi işlenmiş etler de histamin oranı yüksek besinlerdir. Bu işlenmiş gıdalardan sadece soğuk algınlığı olunan mevsimde değil, sağlıklı beslenme içinde de kaçınılmalıdır.
3. Çikolata
Soğuk algınlığınız olduğunda çikolata yememelisiniz çünkü çikolata histamin salgılar. Ayrıca çikolata rafine şeker içerir. Rafine şeker histamin yükseltici etkiye sahip olduğundan ve bağışıklık sisteminin güçlenmesini engelleyebileceğinden, rafine şeker içeren tüm gıdalardan kaçınmak önemlidir.
4. Süt ürünleri
İnek sütü de histamin salgılayan besinlerden biridir. Soğuk algınlığı durumunda inek sütü yerine keçi sütü tercih edilebilir. Ayrıca yoğurt ve kefir de histamin içeriği yüksek fermente gıdalardır. Dolayısıyla hastayken süt değil yoğurt ve kefiri tercih edip bunu da günde 400 ml ile sınırlandırmak gerekmektedir.