Salihli Haber – Salihlihaber.net

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. Kimlik Hırsızlığına Karşı Koruma: En İyi Önleme Tedbirleri

Kimlik Hırsızlığına Karşı Koruma: En İyi Önleme Tedbirleri

admin admin -
61 0

Kimlik Hırsızlığına Karşı Kendinizi Nasıl Korursunuz?

Hiçbir kimlik hırsızlığı kurbanı bu durumda olacağını düşünmemişti. Bu oldukça yaygındır, özellikle de kurban masum ve aynı zamanda savunmasız biriyse. Bir kişinin hayatına zarar verir ve gerçekten karmaşık hale gelebilir. Pek çok işletme müşterilerinin kişisel bilgilerini korumaya çalışıyor: hastanelerden 7Slots giriş gibi çevrimiçi kumarhanelere kadar işletmeler mümkün olduğu kadar çok koruma yöntemi uygulamaya çalışıyor. Herkes kendini nasıl koruyacağını bilmeli. Bunu yapmak kolaydır ve aşağıda kendinizi korumanın en etkili yöntemlerinden bazıları verilmiştir.

1. Karmaşık Şifreler Kullanın

Parolaları tahmin etmek kolaydır; özellikle de artık rastgele parolalar oluşturabilen güçlü bilgisayarlar olduğu için. Bilgisayar korsanları bu yazılımı kullanırken kaba kuvvet denilen şeyi kullanıyorlar.

İdeal bir şifre en az sekiz karakterden oluşmalı ve bu karakterler harf, rakam ve simgelerin karışımından oluşmalıdır. Ayrıca bazı harfleri büyük yazmalısınız.

Örneğin şifreniz johnsmith ise hackerlar bunu kısa sürede kırabilecektir. Ancak bunu J0hn$mith26 olarak değiştirebilirsiniz. Gördüğünüz gibi artık burada daha fazla potansiyel olasılık var ve kaba kuvvet kullanan bilgisayarların bunu tahmin etmesi pek mümkün değil.

Buna ek olarak farklı siteler için de farklı şifreler kullanmanız gerekir. Bir bilgisayar korsanı şifrelerinizden birini hacklemeyi başarsa bile diğer hesaplarınızı hackleyemez.

Ayrıca bir şifre yöneticisi kullanmak da mantıklıdır ancak yalnızca Google veya Microsoft gibi sistemlere güvenin. Bilgisayar korsanlarının sistemlerine sızmasını önleyecek sağlam bir yazılım programına ve güvenliğe sahiptirler.

2. Kimlik Avı Girişimlerini Anlayın

“Kimlik avı” kelimesi balıkçılıktan geldi. Bu, bir kişinin kendisine kişisel bilgilerinizi vermeniz için sizi kandırdığı bir süreçtir. Örneğin, bir bilgisayar korsanı size bir e-posta gönderebilir ve bu e-posta bir banka ekstresi veya e-posta gibi görünecektir. Hesabınızda büyük miktarda para çekimi yapıldığını veya hesabınızın kilitlendiğini söyleyecektir. Doğrulamak ve kilidini açmak için bir bağlantıya tıklamanız gerekir.

Bu bağlantı sizi bankanızın web sitesinin sahte bir kopyasına götürür ve burada da aynı giriş kutuları bulunur. Oturum açma bilgilerinizi bu hesaba koyarsanız, onu bilgisayar korsanına vermiş olursunuz.

Bilgisayar korsanları bunu yalnızca bankalarla yapmıyor. Ayrıca size PayPal hesabınızın saldırıya uğradığını belirten e-postalar da gönderebilirler. Bazı versiyonlar kendilerinin avukat olduğunu ve başınızın belada olduğunu söylüyor. Bazı bilgisayar korsanları bir ülkenin kralları gibi davranırlar ve sizin büyük miktarda paradan yararlandığınızı düşünürler. Yaptıkları şey duygularınızdan, özellikle de korku ve açgözlülükten yararlanmaktır. Sizi harekete geçmeye yönlendiriyorlar ve sonra şüphelenmeyen bir kurban oluyorsunuz.

3. Kişisel Bilgilerinizi Vermeyin

Kişisel bilgilerinizi asla kimseye vermeyin ve çevrimiçi ortamda yayınlamayın. Çevrimiçi bir girişimciyseniz telefon numaranızı yayınlamanızda sorun yoktur ancak kredi kartı numaralarınız ve fatura adresiniz gibi hassas bilgileri asla yayınlamamalısınız.

Bazı bilgisayar korsanları sizi arayacak kadar ileri gidecektir. Bankanızın temsilcisi gibi başka biri gibi davranacaklar. Daha sonra sizden kredi kartınızın CVV2’si gibi hassas bilgiler isteyeceklerdir. Asla kimseye kişisel bilgilerinizi vermeyin. Kurumu arayan siz olsanız bile, onlara asla kişisel bilgilerinizi vermemelisiniz.

Asla vermemeniz gereken bilgi örneklerinin tümü olmasa da bazıları şunlardır:

  • Sosyal Güvenlik numarası;

  • Şifre;

  • PIN Kodları;

  • Kredi kartı bilgisi.

Meşru bir kurumdan gelen bir kişi bu tür şeyler isterse, bu kişi bir bilgisayar korsanıdır; bir bankada yasal olarak çalışan bir kişidir. Ancak bu konumunu suç işlemek için bir koz olarak kullanıyor.

4. Review Your Finances Regularly

The last most important thing to do is check your finances. Of course, this only applies if you have online accounts or credit card accounts. Check your credit card statements as soon as they arrive. If there is anything suspicious, do not wait—call the bank and inquire about it. If you did not make that purchase, then you have been hacked.

Of course, it is possible that someone in your household made a purchase. On some occasions, the person’s child can use the credit card to buy online games or gold for use in online games, or transfer some funds to a casino account to get a bonus. In a situation like this, banks may not reverse the transaction.

If you believe that someone got ahold of your card information, then you must tell the bank to suspend the card line. It prevents the hacker from using it again. Also, ask the bank if they have an extra layer of security, like a one-time password or OTP. Always use two-factor authentication if an institution offers it. 

Güvenlik Şarttır

Günün sonunda hemen her şeyden şüphelenmeniz gerekiyor. Bankalardan bir şeyin kazananı olarak seçildiğinize dair e-postalar veya mektuplar alırsanız, varsayılan tepkiniz bunun spam olduğu yönünde olmalıdır. Ayrıca çevrimiçi olarak kendinizle ilgili çok fazla kişisel bilgi paylaşmaktan da kaçınmalısınız. Bilgisayar korsanları bunu sizin hakkınızda daha fazla bilgi edinmek için kullanır.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir