Evli çiftler, bir süre sonrasında sebebi belirsiz veya özel olan konular ile ilgili olarak boşanmada mal paylaşımı için araştırma içerisinde olurlar. Günümüzde de çoğu zaman boşanma davaları, yerini mal paylaşım davaları olarak geri alır. Birlikteler ile kurulmuş eşlerin mal rejimlerinin birbirleriyle anlaşmalı veya anlaşmasız şekilde paylaşılması konusunda birbirinden farklı taleplerle beraber boşanma davalarına konu edilir.
Mal ayrılığı konularında boşanma davaları ile ilgili olarak bazı hukuki süreçler 2002 öncesi ve sonrası olarak iki ayrı dönem şeklinde ele alınır. 2002 öncesinde evliliklerde mal ayrılığı rejimi söz konusu olurken, 2002 itibariyle evlilik birlikteliklerinde Türk Medeni Kanun’un düzenlemelerine uygun olarak edinilmiş mallar katılma rejimi söz konusu olur. Buna göre de boşanma süreçlerinizin daha da çetrefilli geçmesi ya da benzer süreçlerin işlenmeden daha hızlı şekilde boşanabilmeniz konusunda mal paylaşımı, belirli yasalar doğrultusunda. Yapılır.
Eşler, yasal sınırların içerisinde doğrudan kişisel mallar ile edinilmiş malları yönetebilme ve de bunlardan faydalanma hakkına sahip olurlar. Üçüncü kişilere olan borçlarına karşılık eşlerin her biri, kendisine ait borçlardan bütün malvarlığıyla sorumlu tutularak kanun işler. Bu ve benzer süreçlerde de Ankara boşanma avukatı alanında uzman bir avukattan yardım, destek alarak en iyi şekilde boşanma süreçlerinizin işlemesini de sağlayabilirsiniz.
Boşanma Süreçlerinizde Avukat Desteği Önemli mi?
Her şeyden önce boşanma noktasında en önemli konulardan biri de boşanma avukatı bulmanız olur. Boşanma avukatları, kendi alanlarının uzmanı olarak bilindiği için Aile Hukuku alanında iyi bir bilgi birikimine sahip olmasıyla beraber boşanma davalarında en iyi şekilde süreç işlerler. Taraflardan birinin maddi ve manevi tazminat davasını da boşanma davası içerisine dahil edebilmesi, bu tazminat davalarında da iyi bir savunma gösterebilmesi için tek tarafı en iyi şekilde savunan bir avukatın olması önemlidir.
Bu anlamda belirlenen boşanma nedenleriyle beraber beklenen menfaatlerin zedelenmiş olduğunu hem kanıtlamak hem de göstermek önemlidir. Buna göre maddi tazminatın amacına karşılık çıkan zararların da hem boşanma davası hem de maddi tazminat ile beraber tazmin edilmesi sağlanır. Benzer şekilde taraflardan birini kişilik haklarının da zarar verilmesi süreçlerinin tamamında manevi tazminat da talep edilerek bu süreç işlenir, boşanmada manevi tazminatta talep edilebilir.
Boşanma davalarında tazminat miktarlarının belirlenmesi, taraflardan birinin gördüğü mağduriyet durumlarıdır. Yaşanılan mağduriyetlerle ilgili olarak mağduriyet ölçüsü tazminat miktarının belirlenmesiyle beraber yön gösterici bir konum olurken günümüzde boşanma davalarında tazminat ücreti de maddi güçlerle eş değerdedir. Yaşanan mağduriyetler karşısında tazminat davası açan tarafın zenginleşmemek amacıyla tazminat miktarının belirlenmesi de dava ile birlikte sonuçlanmaktadır.
İki tarafın da maddi güçlerinin belirlenmesi sonrasında bu tazminat miktarlarının da belirlenmesi söz konusu olur. Yaşanan bu mağduriyetler, ödeme gücü ve manevi tazminatta zenginleşmeme esasına dayalı şekilde birtakım maddelere bağlı olarak boşanma davalarının maddi – manevi tazminatları belirlenmiş olur.