Türkiye’nin Öncülüğünde Düzenlenen Panelde Çevre Kirliliği ve Kadınların Rolü Ele Alındı
Türkiye, Sierra Leone ve Surinam’ın işbirliğiyle “Zehirli Maddeler, Sıfır Atık, Kadınlar ve İnsan Hakları” konulu panel BM Cenevre Ofisi’nde gerçekleşti. Panel, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın 2017’de başlattığı Sıfır Atık Hareketi’nin felsefesi ve somut sonuçları üzerinde durarak, iklim değişikliği, çevresel krizler ve atıkların kadınların hayatlarındaki etkilerini tartıştı.
Kadınların Çevre Kirliliğiyle Mücadelesine Dikkat Çekildi
Etkinlikte, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş’ın video mesajıyla katılım sağlandı. Programa, Türkiye’nin BM Cenevre Ofisi nezdindeki Daimi Temsilcisi Büyükelçi Burak Akçapar ve Sierra Leone’nin BM Cenevre Ofisi nezdindeki Daimi Temsilcisi Büyükelçi Lansana Gberie gibi isimlerin yanı sıra çeşitli BM birimlerinden panellistler de katıldı.
Göktaş, video mesajında, çevre kirliliğinin özellikle kadınları ve çocukları olumsuz etkilediğini vurgulayarak, kadınların sağlık sorunları, bakım yükü ve eşitsizlikler konusunda çevre kirliliğinin yarattığı ekstra yükleri eleştirdi. Çevre kirliliği ve zararlı atıkların, toplumsal adalet ve eşitlik üzerinde ekstra yük oluşturduğunu belirten Göktaş, kadınların çevre sorunlarının çözümünde lider rol oynaması gerektiğini ifade etti.
Sıfır Atık Hareketi ve Kadın Hakları
Bakan Göktaş, Türkiye’nin çevre kirliliği ve iklim değişikliğiyle mücadelede kararlı adımlar attığını ve Sıfır Atık projesi ile çevresel sürdürülebilirliğe katkı sağladığını belirtti. Türkiye’nin kadın haklarına verdiği önemi vurgulayan Göktaş, kadınların güçlendirilmesi ve çevre konularında eşitlik sağlanması için yapılan çalışmalara önem verdiklerini aktardı.
Programa video mesajıyla katılan BM’nin zehirli maddeler ve insan hakları konusundaki Özel Raportörü Marcos Orellana ve diğer panelistler, Türkiye’nin ve Emine Erdoğan’ın Sıfır Atık Hareketi’ndeki lider rolünü övdü ve bu konudaki çabalarını takdir etti.