TCMB Analizine Göre Bireysel Kredi Kartları Bakiyelerinde Artış Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) internet sitesinde yayımlanan analize göre, bireysel kredi kartları bakiyelerinde dikkate değer bir artış yaşanmaktadır. Analizde, bireysel kredi kartları bakiyesinin diğer bireysel kredi türlerine göre daha hızlı büyüdüğü vurgulanmıştır. Özellikle geçen yıl bireysel kredi kartları bakiyesindeki yıllık büyüme oranının %180’e kadar yükseldiği belirtilmiştir….
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) internet sitesinde yayımlanan analize göre, bireysel kredi kartları bakiyelerinde dikkate değer bir artış yaşanmaktadır. Analizde, bireysel kredi kartları bakiyesinin diğer bireysel kredi türlerine göre daha hızlı büyüdüğü vurgulanmıştır. Özellikle geçen yıl bireysel kredi kartları bakiyesindeki yıllık büyüme oranının %180’e kadar yükseldiği belirtilmiştir.
Analizde, bireysel kredi kartları bakiyelerine ilişkin çeşitli dağılımlar incelenmiş ve kart kullanıcılarının büyük çoğunluğunun düşük borç bakiyesine sahip olduğu, ancak yüksek tutarlarda borç bakiyesine sahip kullanıcıların da bulunduğu ortaya konmuştur. Özellikle 25 bin liranın altında bakiyeye sahip kullanıcıların yoğun olduğu belirtilmiştir.
Analizde, bireysel kredi kartları bakiyesinin yüksek tutarlardaki gruplarda kredilendirme motivasyonunu artırdığı ancak düşük bakiyeli gruplarda sınırlı olduğu vurgulanmıştır. Bu nedenle, TCMB’nin bakiyeye göre kredi kartı azami akdi faizlerinde farklılaşmaya gitmesi gerektiği belirtilmiştir. Ayrıca, gelir profilleriyle uyumlu olarak bakiyelerin de arttığına dikkat çekilmiş ve yüksek gelirli bireylerin borç bakiyelerinin azaltılması için önlemler alınması gerektiği ifade edilmiştir.
Bu analiz, bireysel kredi kartları bakiyelerinin ve kullanımının ekonomik dengeler açısından önemli olduğunu ortaya koymaktadır. TCMB’nin bu konudaki düzenlemeleri ve politikalarıyla iç talepteki dengelenmeye katkı sağlamayı amaçladığı belirtilmektedir. Ayrıca, BDDK’nin kredi kartı borçlularına yönelik yapılandırma programı ile de borçlu bireylerin desteklenmesi ve ekonomik istikrarın korunması hedeflenmektedir.
Reklam & İşbirliği: [email protected]