Salihli Haber – Salihlihaber.net

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Yaşam
  4. »
  5. Safran bitkisi adeta altınla yarışıyor

Safran bitkisi adeta altınla yarışıyor

admin admin -
136 0

Dünyanın en pahalı baharatı olan safran bitkisinin yetiştiriciliğine Eskişehir’de ağırlık verildi. Eskişehir Orman Bölge Müdürlüğü ile Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ)’nin ortaklaşa yürütmüş oldukları Tıbbi Aromatik Bitkiler Yetiştiriciliği ve Genetik Kaynak Oluşturma Projesi kapsamında onlarca tıbbi bitki başarıyla üretilmeye başlandı. Eskişehir Orman Bölge Müdürlüğü ve ESOGÜ tarafından ilk kez denenen safran bitkisi, çok önemli bir tıbbi aromatik bitki olmanın yanı sıra önemli bir boya bitkisi olma özelliğine de sahip. Safran bitkisi Anadolu coğrafyasında binlerce yıldır üretilen ve tüketilen bir kültür bitkisi olarak bilinmekteydi. Üretimi ve tüketimi unutulmuş olan bu çok önemli tıbbi aromatik bitki günümüzde tekrar dikkatleri üzerinde topladı. Ülkemizde özellikle son 15-20 yılda tekrar gündeme gelmiş olan bu bitkinin üretilmesi için çalışmalar başlatıldı.

Eskişehir Orman Fidanlığı’nda bulunan tıbbi aromatik bitki parseline ekilen safran bitkisi çiçek açtı. İlk ürünler toplandı.

DÜNYA PİYASASINA SUNULACAK

Safran çok değerli bir ürün olup, 1 kilogramı 40 ila 70 bin lira gibi fiyatla toptan alınıp satılan bir ürün. Safran bitkileri ile öncelikle ülkenin kendi iç tüketiminin karşılanması, sonrasında da çok kaliteli safranlar üretilip dünya piyasalarına sunulması hedefleniyor. İlk yetiştirilen safran soğanları üretimi çoğaltmak için kullanılacak. Türkiye’de en çok Karabük’ün Safranbolu İlçesi başta olmak üzere Şanlıurfa’da yetiştiriliyor. Şimdilerde ise Eskişehir’in Seyitgazi İlçesi’nde de birçok ailenin geçim kaynağı. Eskişehir Seyitgazi İlçesi Sancar Mahallesinde yıllardır safran yetiştiriciliği yapan Nail Şenyiğit’in hasadına CHP’li ilçe belediye başkanı Uğur Tepe de katıldı.

SAFRAN YETİŞTİRİCİLİĞİNDE KENDİMİZİ GELİŞTİRİYORUZ

Türkiye’de safran yetiştiriciliği denildiğinde akla Safranbolu geldiğini ve hakkıyla da yaptıklarını ifade eden Tepe, “Bizlerde safran yetiştiriciliği konusunda kendimizi geliştiriyoruz. İlçemizde yıllardır safran yetiştiriciliği yapılıyor, safran yetiştirmekle de kalmayıp kolonyası, yağı ve lokumu gibi ürün çeşitliliklerini sağlıyoruz. Geçtiğimiz ay Seyitgazi Belediyesi olarak stant açarak katıldığımız İstanbul Tarım Fuarı’nda oldukça ilgi gören tıbbi ve aromatik bitkilerimizden bir tanesi safran oldu. Bizlerde belediye olarak bu konuda çiftçilerimize destek vereceğiz” dedi.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir